Hvad er der galt?

Nerverne, der går ned i ballerne og benene fra ryggen, kan blive irriterede af en bule i brusken mellem to ryghvirvler. Det hedder en diskusprolaps. I de fleste tilfælde er der ikke en bestemt årsag til diskusprolapsen, men hos nogle er den udløst af en bestemt belastning fx et løft. 

De mest almindelige symptomer på en diskusprolaps er smerter og snurrende fornemmelser i benet eller ballen. Der kan også være et område på benet, hvor du ikke kan mærke så meget, som du normalt kan. Du kan også opleve, at benet ikke er så stærkt, som det plejer at være.

Mange har også smerter i ryggen, men det er ikke altid tilfældet.

Smerterne kan være meget voldsomme den første tid og kan påvirke, hvor meget du kan bevæge dig, om du kan sove og selvfølgelig også dit humør.

Skal jeg skannes?

En skanning er almindeligvis ikke nødvendig for at finde ud af, om du har en diskusprolaps. Det er heller ikke nødvendigt, at du bliver skannet eller får taget røntgenbilleder for at vurdere hvilken behandling, der er bedst. Kun hvis der er tvivl om diagnosen, du ikke har fået det bedre i løbet af 4-8 uger eller smerterne er meget voldsomme, skal du måske skannes.

Hvordan kommer det til at gå?

Det er forskelligt fra person til person, hvordan det vil gå. Nogle kan have en normal hverdag, mens andre i starten vil have mange smerter og være meget begrænsede i dagligdagen.

Smerterne vil typisk blive mindre i løbet af nogle uger, og de fleste får det meget bedre i løbet af 3 måneder. Det kan dog ske, at smerterne ikke er helt væk efter 3 måneder. Nogle oplever problemer i mere end 1 år, men i de tilfælde er problemerne for det meste så milde, at man kan leve et normalt liv med arbejde og en aktiv fritid.

Langt de fleste skal ikke opereres. Men hvis symptomerne ikke bliver bedre, vil kiropraktoren senest efter 8 uger henvise til læge eller hospital, som kan vurdere, om du skal tilbydes operation.