Underben, overbelastningsskade i underben, ankel og fod

Den måde symptomer opstår i underben, ankel og fod ligner symptomer ved andre overbelastninger. Til at begynde med føles smerterne kortvarigt, når man begynder at belaste benet, dvs. når man begynder at gå eller løbe. Senere kan man opleve at få smerter, når man har været aktiv. I næste fase kommer smerterne, når man stopper med at være aktiv. Til sidst er der smerter hele tiden.

Årsager til overbelastningsskader i underben, ankel eller fod

Overbelastningsskader i fod, ankel og underben kan have mange forskellige årsager. De kan være forbundet med jobfunktioner, fx med megen gang, måske i dårligt fodtøj. Overbelastningsskaderne kan også være en følge efter en tidligere skade på foden eller anklen, som har udløst et skævt gangmønster som giver problemer efterfølgende. De kan også skyldes sport, hvor foden ikke har været tilstrækkelig stærk og fleksibel eller hvor fodtøjet ikke har været tilpasset personen. Disse overbelastningsskader udgør en stigende procentdel.

Overbelastningsskader kommer typisk snigende over dage eller måneder, og det kan i nogle tilfælde kræve et godt overblik at udrede. Det er nemlig ikke altid, at det er den smertende struktur eller kropsdel, som er årsagen til problemet, det er måske kun symptomet.

En kiropraktor er specialist i at udrede den slags problemstillinger.

Stort set alle områder i benet kan give uspecifikke smerte i underben, ankel eller i foden. Hyppigst er der klager fra ømme svangsener (hælsporer), nedsunken forfod, achillessener, ankler og lægmuskler. Mindre hyppigt kommer smerterne fra skinneben eller fodens knogler.

Hvordan stilles diagnosen ved overbelastningsskader i underben, ankel eller fod?

Overbelastningsskader kan, som nævnt tidligere, kræve en ordentlig udredning, der typisk følger et ret bestemt mønster. Den vil naturligvis indeholde en opklaring af, hvor smerten kommer fra. Det gør man ved en ortopædisk undersøgelse. Mange overbelastningsskader skyldes forkert belastning. Det kan derfor være nødvendigt at udføre bevægeanalyser og belastningsanalyser for at finde årsagen.

Det kan desuden blive nødvendigt med billeddiagnostik i form af ultralydsscanning, røntgenundersøgelse eller i visse tilfælde MR-scanning for at gøre en eventuel skade synlig. Det gør det muligt yderligere at vurdere, hvor skaden helt præcist befinder sig, og giver også mulighed for en vurdering af skadens omfang.

Kiropraktorer med interesse for idrætsskader eller en almen interesse for funktionelle problemstillinger i ekstremiteterne, vil kunne klare disse undersøgelser og udredninger.

Behandling af overbelastningsskader i underben, ankel eller fod

Behandlingen af disse skader tilpasses helt individuelt, da den rettes mod det sted og den struktur, hvor smerterne viser sig at komme fra. Nogle behandlinger kræver kun en mindre rettelse af nogle leds bevægelse, eventuelt kombineret med simple øvelser. Andre overbelastningstilstande kan kræve måneders pause fra sport eller reduktion i belastning, behov for behandlinger kombineret med et målrettet genoptræningsprogram, supplerende støtte med såler og investering i nye sko.

Overbelastningsskader kræver sjældent operation, men visse betændelsestilstande kan med god effekt behandles med binyrebarkhormon, som ordineres af egen læge, hvis anden behandling ikke virker.

Hvad kan du selv gøre ved smerter i underben, ankel eller fod?

Hvis du selv kan mærke og fastslå grunden til, at det gør ondt, så prøv at undgå den belastende bevægelse. Giver dine sko ikke den optimale støtte, eller er de slidt skæve, så prøv at skifte til et andet par eller en anden model. Får du smerter, når du løber, så prøv at holde pause fra løb i en periode og skift i mellemtiden til en anden motionsform.

Hvis du er nystartet løber eller har øget din træningsmængde, kan det være en god idé at melde sig ind i en løbeklub. Der findes løbeklubber i langt de fleste byer rundt om i landet, og de kan tilbyde råd og vejledning omkring træning.

Hvis du er overvægtig, kan et arbejde med megen gang være en stor belastning for dine fødder. Et vægttab kan derfor være en del af løsningen på problemet.

Hvordan er fremtidsudsigterne ved overbelastningsskader i underben, ankel eller fod?

De fleste, der får smerter i underben, ankel eller fod oplever en markant bedring inden for de første uger, men det er ikke usædvanligt at have lettere gener gennem nogle måneder. Følg de anvisninger som din behandler giver dig, så er der størst chance for, at du kommer dig helt over generne.

Alarmkassen

Kontakt din læge eller kiropraktor, hvis:

  • Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan støtte på benet ved normal belastning.
  • Hvis du mærker forværring ved fysisk aktivitet, og/eller har smerter i hvile.
  • Hvis smerterne ikke forsvinder efter en kortere pause, fra aktivitet f.eks. sport.

Du kan læse mere uddybende om de forskellige problemstillinger her på kiropraktorguide.dk. Du kan se nogle eksempler nedenfor.

I samarbejde med www.kiropraktorguide.dk en del af www.danskkiropraktorforening.dk