Ankelskader

Akutte smerter i underben, ankel og fod har sjældent noget at gøre med alvorlig sygdom. Akutte smerter kan opstå ved, at du vrider om på anklen under løb eller ved, at du glider på et glat underlag, men de kan også opstå ved eksplosive afsæt i for eksempel badminton.
Smerterne kan variere i styrke. Ofte mærkes de som et kraftigt jag af kortere varighed, hvorefter intensiteten aftager, og smerten vil derefter forværres igen ved belastning.

Andre smerter kan være særdeles kraftige, så kraftige, at du ikke kan, eller har lyst til, at lægge vægt på det tilskadekomne ben.

Hvordan stilles diagnosen når du har smerter i underben, ankel eller fod?

Undersøgelser af diverse skader i bevægeapparatet følger oftest en fast procedure: Der undersøges først for de skader som er synlige, og som kan vurderes ved blot at se på området. Derefter mærkes underbenet, anklen og foden igennem for skader på muskler, sener, ledbånd og knogler. Hvis der er mistanke om brud på knoglerne vil der blive foretaget en røntgenundersøgelse. Ved mistanke om overrivning af achillessenen eller andre større seneskader eller muskelskader, kan der foretages en ultralydsscanning eller MR-scanning. For langt de fleste skader gælder det dog, at der kan stilles en diagnose ved en helt almindelig undersøgelse.

Hvad kan du selv gøre ved akutte smerter i underben, ankel eller fod?

Hvis du er alene, når skaden sker, så lav en lille test, hvor du forsøger at mærke efter om det er muligt at bevæge tæerne, vippe med foden, og eventuelt støtte på benet. Er du sammen med andre, så få dem til at gøre det for dig. Er der fejlstilling på foden eller skinnebenet, det vil sige, ser benet eller foden forkert ud, eller er det ikke muligt at støtte på foden, skal skaden undersøges på skadestuen.

Hvis den første lille test ikke viser tegn på en større skade, og her er det vigtigt, at du kan støtte på foden, kan du selv påbegynde behandling efter RICE-princippet. Aftager smerterne og aftager den eventuelle hævelse over de næste dage, er der sandsynligvis ikke sket en større skade.

Hvis smerterne ikke aftager, eller hvis de bliver værre, bør du blive undersøgt hos kiropraktor eller hos egen læge.

Hvordan er fremtidsudsigterne ved en akut skade i underben, ankel eller fod?

Generelt kommer de fleste sig rigtig godt ovenpå en skade, og det er heldigvis de færreste skader som er meget alvorlige. Brud på achillessener og større ledbåndsskader kræver dog et langt genoptræningsforløb, og enkelte skader på foden efterlader et kronisk funktionstab.

Prognosen for de enkelte skader kan dog ikke gives her – men generelt kan det dog siges, at genoptræning altid er uhyre vigtig for at sikre et godt resultat.

Alarmkassen – ved en akut skade i underben, ankel eller fod

Kontakt altid din læge eller kiropraktor, hvis:
• Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan støtte på benet.
• Smerterne forhindrer almindelig aktivitet i mere end et par dage.

Relaterede artikler

I samarbejde med www.kiropraktorguide.dk en del af www.danskkiropraktorforening.dk